Wat is Vijf Elementen Voeding?

Wat is Vijf Elementen Voeding? 

soup-313759_1280De principes van de Vijf Elementen Voeding zijn gebaseerd op de voedingsleer uit de Traditionele Chinese Gezondheidsleer. Deze oeroude inzichten zijn ook in onze tijd heel goed te gebruiken om gezond te blijven en om ziektes te voorkomen. De Vijf Elementen voedingsleer gaat niet over voedingswaarden en calorieën maar over de energetische werking van voeding.

Hoe voel je je nadat je iets hebt gegeten? Verwarmt het je of verkoelt het je? Geeft het je energie of kost het verteren je juist energie en ben je moe na het eten? (de after-dinner-dip) Elk voedingsmiddel heeft een verwarmende, neutrale of verkoelende werking en is in te delen bij een van de Vijf Elementen en de bijbehorende organen. Daarom kan voeding heel goed gebruikt worden om klachten te verhelpen en je gezonder te voelen.

De Vijf Elementen Voeding is gericht op het versterken van je spijsvertering – het voeden van je midden – en je weer te leren voelen welke voeding goed voor je is. Het helpt je weer plezier te krijgen in het bereiden en eten van gezonde maaltijden waarmee je jezelf echt voedt. Daarvoor hoef je geen ingewikkelde ingrediënten te gebruiken of moeilijke Chinese recepten te leren. Je kunt de principes van de Vijf Elementen Voeding gewoon toepassen in onze Westerse keuken. Vaak voel je je al beter met kleine aanpassingen in je eetpatroon.

Is hij kok of arts?

Is dit een apotheek of een restaurant?
Vis, vlees, groenten, ui en prei:
heerlijke gerechten verbannen tabletten en pillen,
voedzame spijzen zijn het middel tegen alle lijden.

(Chinees gedicht)