TCM

massage en voedingsadvies DongenDe Traditionele Chinese Gezondheidsleer (TCG) is duizenden jaren geleden ontstaan door het bestuderen van de natuur en de mens als onderdeel van de natuur. Men leefde volgens het ritme van de seizoenen en gebruikte gezonde voeding, kruiden en lichaamsoefeningen om een zo lang en gezond mogelijk leven te leiden. De Traditionele Chinese Gezondheidsleer wordt inmiddels over de hele wereld toegepast en ontwikkelt zich nog steeds. Het is heel goed preventief te gebruiken om gezond te blijven maar kan ook ingezet worden bij het herstellen van de balans in lichaam en geest. Een Chinese arts werd vroeger betaald als iemand niet ziek werd; pas dan had hij zijn werk goed gedaan! De Traditionele Chinese Gezondheidsleer kent verschillende therapievormen zoals acupunctuur, acupressuur, meridiaan massage, voedingsleer, kruidengeneeskunde en bewegingsvormen zoals Tai Chi en Qi Gong. In mijn praktijk maak ik gebruik van de Chinese voedingsleer, meridiaan massage, acupressuur, leefstijladviezen en mijn ervaring met verschillende bewegingsvormen.

bad-163505_1280Yin en Yang

De mens en alle verschijnselen in het universum zijn onderworpen aan de principes van yin en yang. Yin staat voor de aarde, het voedende, rust, de nacht, koude en het vrouwelijke. Yang staat voor de hemel, het bewegende, activiteit, de dag, warmte en het mannelijke. Yin en yang zijn tegengesteld, maar gaan ook voortdurend in elkaar over, vullen elkaar aan en reguleren elkaar. Yin heeft een stukje yang in zich en yang heeft een stukje yin in zich. Het evenwicht tussen yin en yang bepaalt ons gevoel van welbehagen en gezondheid. Iemand kan een teveel of tekort aan yin hebben of een teveel of tekort aan yang. De Traditionele Chinese Gezondheidsleer kan helpen met het herstellen van de balans.

Qi

Qi is energie, de “levenskracht” die de basis is van al het leven. Qi stroomt door het lichaam via de meridianen (energiebanen). Elk deel van het lichaam wordt hiermee gevoed, beschermd, hersteld en versterkt. Als deze energie vrij kan stromen is het lichaam in balans en zijn we gezond. Als er een tekort of een teveel aan energie is of als er blokkades zijn kunnen klachten ontstaan. Op de meridianen bevinden zich de acupunctuurpunten waarmee je de energiestroom in de meridianen kunt beïnvloeden. In de Traditionele Chinese Gezondheidsleer zijn er drie bronnen van qi. We halen energie uit de voeding die we eten (je kunt dus het beste voeding eten waar veel qi in zit), we halen energie uit de lucht die we inademen en we krijgen een voorraad energie mee van onze ouders (jing).

Vijf Elementenvijf elementen

Alles in de wereld is in te delen in de Vijf Elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. De Vijf Elementen theorie wordt gebruikt om alle dingen en gebeurtenissen te classificeren en hun samenhang te beschrijven. De Vijf Elementen zijn verbonden met onze organen, zintuigen, emoties, voedingsmiddelen, smaken, kleuren, klimaatomstandigheden en seizoenen. De Vijf Elementen beïnvloeden elkaar, komen uit elkaar voort en controleren elkaar.