Herfst – element Metaal

20151011_135743In de Chinese Gezondheidsleer behoort de herfst tot het element Metaal. Na het uitbundige yang van de zomer is de beweging nu meer yin – dat wil zeggen: naar binnen toe gericht. In de natuur trekt de energie zich terug. De dagen worden korter en de bomen laten hun bladeren vallen. Ook in ons lichaam gaat de energie nu langzaam terug naar binnen. Het is de tijd van opruimen en loslaten. Kies wat voor jou waardevol is en laat los wat niet meer bij je past. Dat schept rust en ruimte voor nieuwe dingen. Bij het element Metaal horen de organen Longen en Dikke Darm. De longen halen energie uit de lucht, daarom zijn ademhalingsoefeningen of een herfstwandeling in het bos nu zo gezond. De Dikke Darm ruimt op en voert af wat niet meer bruikbaar is. 

20151012_113958Eet in de herfst liever niet teveel verkoelende voeding zoals salades maar kies voor voedzame en verwarmende gerechten zoals soepen, stoofschotels en ovengerechten met groenten uit het seizoen zoals wortelen, courgette, pompoen of pastinaak. Een prima gerecht voor de herfst is deze heerlijke vegetarische linzensoep met uien, wortel, courgette en verse kruiden!

Ingrediënten:

Hout:              verse peterselie
Vuur:              theelepel kurkuma
                         takje verse tijm
                         takje verse oregano
Aarde:            olijfolie
                         1 courgette
                         2 wortelen
Metaal:          theelepel koriander
                         theelepel komijn
                         stukje verse gember
                         4 uien
                         2 teentjes knoflook
                         laurierblaadje
                         ter garnering verse koriander
Water:            1,5 liter water
                         300 gram rode linzen
                         zeezout naar smaak

Bereiding:

Snij de uien, courgette en wortelen in kleine stukjes. Doe de olijfolie in een pan op een laag vuur. Voeg de uien toe en fruit ze een paar minuten. Pluk de blaadjes van de takjes tijm en oregano en voeg ze samen met de stukjes courgette en wortel toe. Laat zachtjes stoven zodat de smaken van de kruiden goed in kunnen trekken. Rasp ondertussen het stukje verse gember en snij de teentjes knoflook in kleine stukjes. Voeg dit samen met het zeezout, de koriander, de komijn en de kurkuma toe. Doe de rode linzen erbij en roer nog even door. Breek het laurierblaadje doormidden en voeg het samen met het water toe en breng aan de kook. Laat de soep koken totdat de groenten en linzen gaar zijn. Haal het laurierblaadje er dan uit. Je kunt de soep nu pureren maar dat hoeft niet. Voeg als laatste de verse peterselie toe en garneer met verse koriander.

Eet smakelijk!