Meer Yin in je leven

yin yoga DongenVolgens de oude Chinese Geneeswijzen bestaat alles in het universum uit energie oftewel Qi. Energie manifesteert zich in de twee tegengestelde krachten Yin en Yang. Ze zijn geen absolute tegenpolen want ze vullen elkaar aan, hebben elkaar nodig, gaan in elkaar over, beïnvloeden elkaar en houden elkaar in evenwicht. Ze kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Niets is helemaal Yin of helemaal Yang. Als je naar het symbool kijkt zie je dat ook; er zit een beetje Yang in Yin en een beetje Yin in Yang. Een zomerse dag is bijvoorbeeld Yang, maar de schaduwen op een zomerse dag zijn Yin.

  • YIN staat voor koude, nacht, binnen, aarde, de maan, rust, water, het vrouwelijke, langzaam, stilte, stabiliteit, introvert, binnenkant, onder, dalend, schaduwzijde, sluiten, ontvangen, inademen.
  • YANG staat voor warmte, dag, buiten, hemel, de zon, activiteit, vuur, het mannelijke, snel, beweging, verandering, extravert, buitenkant, boven, rijzend, zonzijde, openen, scheppen, uitademen.

Mensen bestaan ook uit Yin en Yang energie. Een goede balans tussen die twee brengt gezondheid en harmonie. Onze gevoelens, gedachten en lichamelijke conditie zijn het resultaat van de wisselwerking tussen Yin en Yang. Deze wisselwerking is geen statisch gegeven. Het balanceren tussen Yin en Yang zorgt voor continue beweging en dynamiek. Onze maatschappij is heel erg Yang, gericht op denken, presteren, doorzetten, snelheid en efficiëntie. Om het evenwicht te bewaren en de balans te herstellen hebben we ook Yin nodig in ons leven. Zorg voor meer Yin in je leven door rust te nemen, minder te denken en meer te voelen, genoeg te slapen, te ontspannen, te lanterfanten, tijd door te brengen in de natuur of te mediteren.

Minder DOEN en meer ZIJN

yin yoga DongenOok Yin yoga biedt je een kans om meer rust te ervaren en jezelf weer op te laden. Yin yoga houdingen worden lang aangehouden waarbij je je spieren niet of zo min mogelijk gebruikt. Daardoor bereik je met een houding een andere laag, namelijk die van het bindweefsel, de pezen en de gewrichten. Het maakt ze sterker en beweeglijker en het zorgt voor meer ruimte en soepelheid in je lichaam. Als extra bonus is het beoefenen van Yin yoga ook nog eens heel rustgevend en helpt het je om beter te aarden, te voelen en te luisteren naar je lichaam. Yin yoga nodigt je uit om in het moment te zijn, te verstillen en naar binnen te keren. Ook is het een fijne manier om te ontspannen en tot rust te komen als je je overbelast of overprikkeld voelt.