Nazomer – element Aarde

sunflower-268012_1920Als de zomer zijn einde nadert en nog voordat de herfst begint bestaat er volgens de Chinese Gezondheidsleer nog een vijfde seizoen: de nazomer. Na de uitbundige groei en bloei van de zomer is de maand augustus de tijd van overvloed en oogsten, stilstaan en genieten. De nazomer is verbonden met het element Aarde. Dit element zorgt er ook voor dat de overgangen tussen alle andere seizoenen vloeiend verlopen. Bij een sterk Aarde element voel je je evenwichtig, zit je lekker in je vel en is het zorgen voor jezelf en anderen in balans. De organen die bij dit element horen zijn de maag en de milt/ pancreas.

De Aarde organen zorgen ervoor dat je lichaam Qi (energie) kan halen uit de voeding die je eet. Het is dus heel belangrijk om goede voeding te eten – pure, onbewerkte voeding waar veel Qi in zit – én om je voeding op zo’n manier te eten dat je lichaam de Qi gemakkelijk kan opnemen. Je lichaam wordt blij van vers bereide maaltijden waarbij je niet teveel rauwkost, suiker of zuivel eet. Mild- zoete voeding versterkt je Aarde element het meest. Een heerlijk recept voor de nazomer is deze zoete aardappel-pompoensoep.

pumpkinsoup-1368239_1920

Recept zoete aardappel-pompoensoep 

Ingrediënten:
Hout                verse peterselie
                         beetje citroensap
Vuur                snufje kurkuma
                        gesnipperde veldsla
Aarde            pompoen
                        zoete aardappel (ik vind de oranje het lekkerst)
                        olijfolie
Metaal          uien
                        knoflook
                        komijnzaadjes
                        snufje gemalen koriander
Water            water
                        rode linzen
                        snufje zeezout

Bereiding:
Snij de pompoen en zoete aardappel in stukken (je kan de schil van de pompoen ook gebruiken). Snij de uien en knoflook in stukjes. Doe de olijfolie in een pan en zet op het vuur. Doe de komijnzaadjes in de pan en laat ze kort bakken. Voeg dan de gesneden groente, ui en knoflook toe en laat ze kort meebakken. Voeg de linzen, kurkuma, komijn en het zout toe en roer even door. Doe water in de pan en breng aan de kook. Laat de soep koken tot de groenten en linzen gaar zijn. Zet het vuur uit, pureer de soep met een staafmixer en voeg een beetje vers geperste citroensap toe. Als laatste snipper je wat peterselie en veldsla over de soep.

Eet smakelijk!