Hoewel de zomer op dit moment nog ver weg lijkt, is hij volgens de Chinese gezondheidsleer nét begonnen. De zomer is het seizoen waarin de Yange energie het sterkst is. De dagen zijn langer, alles staat in bloei en de energie is naar buiten gericht. Het element Vuur staat voor beweging, warmte en licht, vreugde en uitbundigheid. De organen die bij dit element horen zijn hart en dunne darm. Als je vuurenergie uit balans is, kun je bijvoorbeeld last hebben van slaapstoornissen, nervositeit, concentratieproblemen, lusteloosheid, onrust en darmklachten.
De smaak bitter is verbonden met het Vuur element. Als het warm weer is hebben we de neiging om veel koude voeding zoals ijsjes of salades te gaan eten om af te koelen. Toch heeft je lichaam moeite met het verteren van teveel koude voedingsmiddelen waardoor je last kunt krijgen van vermoeidheid of spijsverteringsklachten. Eet daarom ook in de zomer niet te vaak koude voedingsmiddelen of rauwkost maar gekookte of bereide maaltijden waar je wat verse kruiden of bladsalade, zoals veldsla, rucola of radicchio, aan toevoegt. Verse kruiden en specerijen maken je maaltijd lekker en licht verteerbaar. Een smakelijk gerecht voor een zomerse dag is deze kleurige rode bieten salade.
Recept kleurige rode bietensalade
Ingrediënten:
Hout verse peterselie
Vuur gekookte rode bieten
gesnipperde bittere bladsla zoals veldsla
Aarde een paar wortelen
een paar stronkjes bleekselderij
potje mais (liefst biologisch zonder toegevoegde suiker)
olijfolie
Metaal bieslook
beetje mosterd
Water snufje zeezout
Bereiding:
Snij de wortelen en bleekselderij in stukjes en kook ze kort tot ze beetgaar zijn. Laat afkoelen en snij de gekookte bieten in stukjes. Doe de wortelen, bleekselderij, mais, bieten in een kom. Maak een dressing van de olijfolie en de mosterd en voeg daaraan een snufje zeezout toe. Roer de dressing door de salade en snipper er de bieslook, peterselie en bittere bladsla overheen.
Eet smakelijk!