Zomer – element Vuur

absolutely-wonderful-daisies-1407643_1920Hoewel de zomer op dit moment nog ver weg lijkt, is hij volgens de Chinese gezondheidsleer nét begonnen. De zomer is het seizoen waarin de Yange energie het sterkst is. De dagen zijn langer, alles staat in bloei en de energie is naar buiten gericht. Het element Vuur staat voor beweging, warmte en licht, vreugde en uitbundigheid. De organen die bij dit element horen zijn hart en dunne darm. Als je vuurenergie uit balans is, kun je bijvoorbeeld last hebben van slaapstoornissen, nervositeit, concentratieproblemen, lusteloosheid, onrust en darmklachten. 

De smaak bitter is verbonden met het Vuur element. Als het warm weer is hebben we de neiging om veel koude voeding zoals ijsjes of salades te gaan eten om af te koelen. Toch heeft je lichaam moeite met het verteren van teveel koude voedingsmiddelen waardoor je last kunt krijgen van vermoeidheid of spijsverteringsklachten. Eet daarom ook in de zomer niet te vaak koude voedingsmiddelen of rauwkost maar gekookte of bereide maaltijden waar je wat verse kruiden of bladsalade, zoals veldsla, rucola of radicchio, aan toevoegt. Verse kruiden en specerijen maken je maaltijd lekker en licht verteerbaar. Een smakelijk gerecht voor een zomerse dag is deze kleurige rode bieten salade. 

P1130457

Recept kleurige rode bietensalade

Ingrediënten:
Hout              verse peterselie
Vuur              gekookte rode bieten
                        gesnipperde bittere bladsla zoals veldsla
Aarde            een paar wortelen
                        een paar stronkjes bleekselderij
                        potje mais (liefst biologisch zonder toegevoegde suiker)
                        olijfolie
Metaal          bieslook
                        beetje mosterd
Water            snufje zeezout

Bereiding:
Snij de wortelen en bleekselderij in stukjes en kook ze kort tot ze beetgaar zijn. Laat afkoelen en snij de gekookte bieten in stukjes. Doe de wortelen, bleekselderij, mais, bieten in een kom. Maak een dressing van de olijfolie en de mosterd en voeg daaraan een snufje zeezout toe. Roer de dressing door de salade en snipper er de bieslook, peterselie en bittere bladsla overheen.

Eet smakelijk!