Lente – element Hout

krokusVolgens de Chinese gezondheidsleer is de lente al begonnen. Eigenlijk kan je dat ook al merken in de natuur. De vogels zijn volop aan het fluiten en overal staan de krokussen en narcissen al in bloei. De lente wordt wel het seizoen van het kleine yang genoemd. Na de winterperiode – het grote Yin– met zijn donkere dagen, koude en rust komt er langzaam maar zeker weer wat meer yang in de natuur. De energie is in de lente naar boven en naar buiten gericht, zoals je ziet aan de zaden die gaan ontkiemen en de plantjes die weer beginnen te groeien. Ook voor ons is de lente een tijd van beweging, verandering, creativiteit en groei. Een goed seizoen om plannen te maken en met iets nieuws te beginnen.
brandnetels

De lente hoort bij het element Hout en is verbonden met de organen lever en galblaas.  Deze organen hebben een belangrijke taak bij het vrije stromen van energie – Qi – door het lichaam. Klachten die te maken kunnen hebben met een disbalans in dit element zijn bijvoorbeeld irritatie, stijfheid, besluiteloosheid, hooikoorts, hoofdpijn en migraine. Onderstaand recept voor brandnetelsoep is heel goed voor de lever en galblaas. Let wel goed op waar je brandnetels plukt in verband met vervuiling en hondenpoep! En gebruik handschoenen bij het plukken 🙂

Recept Brandnetelsoep

Ingrediënten:
Hout                    verse peterselie
Vuur                    een bakje vol jonge toppen van brandnetels
                             snufje kurkuma
Aarde                  een paar wortelen 
                              olijfolie
Metaal                1 ui
                              1 teentje knoflook
                              snufje peper
Water                  snufje zeezout
                              1 liter water

Bereiding:
Doe olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg de knoflook en wortel toe en bak ze even mee. Voeg de brandnetels en de kurkuma toe en schep alles goed door. Doe het water in de pan en laat het ongeveer 20 minuten koken. Pureer de soep en voeg op het laatst wat zout en peper toe naar smaak. Garneer met verse peterselie.

Je kunt deze soep ook maken met andere verse bladgroenten zoals spinazie, waterkers, postelein of veldsla.

Eet smakelijk!